1-2 közepes héjában főtt krumpli,
2 dkg élesztő,
1,8 dl langyos víz,
1 mokkáskanál kristálycukor,
35 dkg finom- vagy kenyérliszt,
1 kiskanál só,
5 evőkanál olaj,
50 dkg főtt, kicsontozott és lebőrözött csülökhús
|
A héjában főtt krumplit még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd várunk, míg kissé lehűl. Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, a cukrot belekeverjük és letakarva, szobahőmérsékleten kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, majd a burgonyával és az élesztős vízzel 4-5 percig gyúrjuk-dagasztjuk, közben az olajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Letakarva, 50 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és kisujjnyi vastagon, kör alakúra kinyújtjuk. A közepén egyenletesen elosztjuk a jól lecsöpögtetett csülökhúst, és a tészta széleit ráhajtjuk. Olajjal vékonyan kikent tepsire vagy kb. 22 centi átmérőjű tortakarikába borítjuk úgy, hogy az eddigi alsó része kerüljön fölülre. A tésztát olajjal körbekenjük, és konyharuhával letakarva, újabb 30 percig kelesztjük. Végül olajjal újra lekenjük és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200, légkeveréses sütôben 180 fokon) kb. 30 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel átkenjük, így a teteje fényesebb lesz. Melegen, cikkekre vágva szokás tálalni, mustár és ecetes torma, csípős savanyúság, valamint egy szép sör társaságában.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|